V oddelku podaljšanega bivanja smo z učenci 2. razreda izdelovali sestavljanke. Domišljiji smo pustili prosto pot in nastalo je nekaj čudovitih izdelkov. Vsak učenec je svojo sestavljanko odnesel domov v lični ovojnici, ki jo je izdelal sam.
Nina Košir
V sredo, 21. 11., so učenci 1. razredov imeli naravoslovni dan. Pogovarjali smo se o prehrani, si ogledali prehrambeno piramido in se nazadnje preizkusili v pripravi različnih namazov. Učenci so bili nad pripravljanjem navdušeni, še bolj pa nad okošanjem nastalih namazov (tudi iz oddelokov ostalih 1. razredov).
4. razredi so 23. 11. 2012 na tehniškem dnevu izdelali svetilnike. Oglejte si jih v spodnji fotogaleriji.
V četrtek, 22. 11. 2012, in v petek, 23. 11. 2012, se je 18 evidentiranih nadarjenih učencev 9. razreda v hotelu Vivat v Moravskih Toplicah udeležila tečaja hitrega branja, ki ga je vodil mag. Darko Hederih, diplomirani psiholog, svetovalni delavec na osnovni šoli, avtor mnogih strokovnih člankov in sodelavec kviza Male sive celice.
Učenci so spoznali glavne ovire na poti do hitrejšega branja in z vajami izboljšali hitrost branja. Vaje so bile vezane na odpravljanje ostankov glasnega branja, premikanje ustnic, odpravljanje regresivnih gibov oči, zelo zanimive pa so bile predvsem vaje za širjenje bralnega polja. Spoznali so tudi principe delnega branja – metode navpičnega in diagonalnega branja.
Z različnimi besedili so učenci kontrolirali napredek, pri tem pa sledili cilju, da bi si za nekaj odstotkov izboljšali hitrost branja, pri tem pa ohranili razumevanje prebranega na istem nivoju. Predavatelj je spremljal individualni napredek vsakega učenca in ga podkrepil s strokovnim usmerjanjem.
Nina Čontala iz 9. c je o tečaju hitrega branja zapisala: »Z unikatnimi metodami za hitrejše, a hkrati učinkovitejše branje smo izpilili svojo hitrost branja in se zraven tega naučili še veliko o reagiranju oči med branjem. Vsi učenci menimo, da sta bila ta dneva poučna, posebna in edinstvena.«
Besedilo in foto: Cvetka Rengeo, OŠ Beltinci
Tudi na naši šoli smo pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk.
V okviru tehniškega krožka smo pripravili tudi stojala za prtičke.
Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji.
Tradicionalni slovenski zajtrk v petek, 16. novembra 2012
Tudi v letošnjem letu bomo izvedli projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bil v lanskem letu dobro sprejet in uspešno izveden.
Tradicionalni slovenski zajtrk bo letos potekal tretji petek v novembru, in sicer 16. novembra. Tudi letos bodo otroci v vrtcih in učenci v osnovnih šolah zajtrkovali/malicali črn kruh, med, jabolko, mleko in maslo – vse domačega porekla.
Ključni poudarek in pomemben vidik projekta je, da se za ta dan dobavijo domača živila iz lokalnega okolja.
Preberite več na http://www.tradicionalni-zajtrk.si/
Dan slovenske hrane
Vlada Republike Slovenije je na 33. redni seji, 11. 10. 1012, sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki je objavljen v Uradnem listu RS, št. 77/12. Obeležili ga bomo vsak tretji petek v novembru. S tem praznikom bomo v Sloveniji pridelani hrani dali pomemben pečat.
Glavni cilj oziroma namen razglasitve takšnega dne je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.
Preberite več na http://www.tradicionalni-zajtrk.si/dan-slovenske-hrane/
Organizator šolske prehrane, Liljana Fujs Kojek