Ela Peroci se je rodila 11. februarja 1922 v Rogaški Slatini. Končala je gimnazijo in učiteljišče v Ljubljani. S poučevanjem na osnovnih šolah je začela leta 1945, kot novinarka je delovala od leta 1948 pri mladinskih revijah Pionir (Gea), Ciciban in Mladi svet (Otrok in družina). Diplomirala je leta 1954 na pedagoškem oddelku Filozofske fakultete. Od leta 1955 do leta 1962 je delala v uredništvu Mladega sveta, potem pa vse do upokojitve leta 1978 v uredništvu mladinskih in izobraževalnih oddaj na Radiu Slovenija.

Njena prva pravljica, objavljena v slikanici, je bila Moj dežnik je lahko balon (1955), v kateri je odkrivala svet otrok v urbanem okolju, tako drugačnem od kmečkega, ki je dotlej prevladovalo v mladinski književnosti. Za prvo objavljeno pravljico velja Hišica iz kock, ki je bila prvič objavljena leta 1952 v reviji Pionirski list, kot slikanica pa je izšla leta 1964. Otroci mnogih generacij Perocijevo najbolj poznajo po pravljici Muca Copatarica, ki je z ilustracijami Ančke Gošnik Godec prvič izšla leta 1957.

Letos je ob obletnici pisateljičinega rojstva izšel njen četrti natis, poleg tega pa so že šestič natisnili njene pravljice Za lahko noč.

Ena najbolj priljubljenih slovenskih pisateljic, ki je umrla 18. novembra 2001 v Ljubljani, kjer je tudi preživela večji del svojega življenja, je stik z otroki našla v geslu: “Ne pišem za otroke, pišem otrokom in tako se z njimi pogovarjam,” ki je bilo njeno vodilo pri pisanju. Z njim je znala nagovoriti tudi otroke iz drugih držav, saj so bile njene knjige večkrat prevedene, postavili pa so jih tudi na lutkovne odre.

 

Povzeto po: http://www.rtvslo.si/kultura/na-danasnji-dan/11-februar-1922-se-je-rodila-ela-peroci/142420

Dostopnost