V sredo, 5. junija, smo prvošolci skupaj s svojimi učitelji obiskali Čebelji gradič v Serdici na Goričkem. Sprejeli so nas prijazni lastniki skupaj s svojo psičko Piko. Za dobrodošlici smo se okrepčali z domačim groznim sokom, nato smo v senci prostorne terase pojedli malico.

Opremljeni s čebelarskimi klobuki smo se fotografirali in spoznali čebeljo družino čisto od blizu. Troti ne pičijo, zato smo njihove nožice lahko začutili na svojih dlaneh in si jih med sabo podajali. Okušali smo različne vrste medu, tako, da smo si ga sami namazali na kruh.

Z zanimanjem smo se sprehodili po kmetiji, prisluhnili ptičkom v kletkah in na prostem, hranili ribice, opazovali žabe na lokvanjih. Glasno nas je pozdravil prašič, ki je videti kot ovca, mangalica Filip. Hranili smo zajčke. Dajali smo jim posušen kruh in travo, ki smo jo sami natrgali. Zadovoljni zajčki so nam dovolili, da smo jih pestovali, božali in se z njim družili prav v njihovem domu-zajčniku. Spoznali smo ovčko Majo in ponija Poldija.

Vsak izmed nas je izdelal svečo iz čebeljega voska in si jo odnesel domov. Čas nam je tako hitro minil, da smo morali kar pohiteti, da nismo zamudili kosila v šoli!

Malo smo morali tudi potrpeti, saj nas je v žepu kar do naslednjega dne žulil kovanec, ki je bil namenjen sladoledu. Ker ni izleta brez sladoleda, smo takoj po malici naslednji dan obiskali slaščičarno.

Prvošolka Nika je takole zapisala svoje vtise:
»Meni je bilo najbolj všeč na izletu zajčki, konjiček, čebele, ovce, kuža. najbolj je bil dober med in lepo je bilo izdelovati sveče.«

Res smo se imeli lepo! Vtise prvošolcev in učiteljev sem v njihovem imenu zapisala

Mateja Klemenčič

Dostopnost