Sobota, 11. 5. 2019, je bila kot za večino slovenskih šolarjev tudi na OŠ Beltinci delovna, saj smo nadomeščali šolski dan 3. 5. 2019.

Športni dan je potekal v okviru ŠPORT ŠPAS – druženje in gibanje vseh generacij in je najbolj obiskana in največja prireditev v Sloveniji s področja medgeneracijskega sodelovanja, solidarnosti in vrednot dobrega.

Večina učencev se je ukvarjala z različnimi športnimi dejavnostmi, del dejavnosti pa smo posvetili tudi preteklosti, pomembnim dogodkom, ki so v naši občini potekali pred 100 leti. Učenci 2.–5. razreda so si ogledali razstavo v Gančanih, posvečeno 100-letnici postavljanja majoša, učenci tretje triade pa so spoznavali preteklost pri pouku zgodovine, znanje o priključitvi k matičnemu narodu pa nadgradili  tako, da so nekateri kolesarili v Dokležovje, kjer so se srečali z ga. Marijo, nečakinjo Ivana Jeriča, se pogovarjali v o njem v spominski sobi, obiskali pokopališče in spomenik v središču vasi. Izvedeli so veliko novega o rojaku – pokončnem rodoljubu, ki je veliko prispeval, da smo Prekmurci še vedno Slovenci.

Druga skupina učencev je kolesarila v Dolnjo Bistrico na domačijo Jožefa Godine, kjer so se srečali z ga. Dragico Karolino Godina, nečakinjo pisatelja Ferda Godine in Jožefa Godine, ki je bil vodja zborovanja 17. 8. 1919 v Beltincih, ogledali so si obe domačiji, se zaustavili pred kapelico s Haukovimi mozaiki in na pokopališču pred grobnico družine Godina. Pot nas je vodila naprej v spominski park ob črenšovski cerkvi in pred občinsko zgradbo, kjer smo se ustavili pred kipom Jožefa Klekla st.

Zadovoljni, obogateni z novimi znanji, smo se vračali domov s športno-zgodovinskega delovnega dne. Obogatili smo svoje znanje in telesno aktivnost.

Jelka Breznik

Dostopnost