Skoči na glavno vsebino

Sobota, 11. 5. 2019, je bila kot za večino slovenskih šolarjev tudi na OŠ Beltinci delovna, saj smo nadomeščali šolski dan 3. 5. 2019.

Športni dan je potekal v okviru ŠPORT ŠPAS – druženje in gibanje vseh generacij in je najbolj obiskana in največja prireditev v Sloveniji s področja medgeneracijskega sodelovanja, solidarnosti in vrednot dobrega.

Večina učencev se je ukvarjala z različnimi športnimi dejavnostmi, del dejavnosti pa smo posvetili tudi preteklosti, pomembnim dogodkom, ki so v naši občini potekali pred 100 leti. Učenci 2.–5. razreda so si ogledali razstavo v Gančanih, posvečeno 100-letnici postavljanja majoša, učenci tretje triade pa so spoznavali preteklost pri pouku zgodovine, znanje o priključitvi k matičnemu narodu pa nadgradili  tako, da so nekateri kolesarili v Dokležovje, kjer so se srečali z ga. Marijo, nečakinjo Ivana Jeriča, se pogovarjali v o njem v spominski sobi, obiskali pokopališče in spomenik v središču vasi. Izvedeli so veliko novega o rojaku – pokončnem rodoljubu, ki je veliko prispeval, da smo Prekmurci še vedno Slovenci.

Druga skupina učencev je kolesarila v Dolnjo Bistrico na domačijo Jožefa Godine, kjer so se srečali z ga. Dragico Karolino Godina, nečakinjo pisatelja Ferda Godine in Jožefa Godine, ki je bil vodja zborovanja 17. 8. 1919 v Beltincih, ogledali so si obe domačiji, se zaustavili pred kapelico s Haukovimi mozaiki in na pokopališču pred grobnico družine Godina. Pot nas je vodila naprej v spominski park ob črenšovski cerkvi in pred občinsko zgradbo, kjer smo se ustavili pred kipom Jožefa Klekla st.

Zadovoljni, obogateni z novimi znanji, smo se vračali domov s športno-zgodovinskega delovnega dne. Obogatili smo svoje znanje in telesno aktivnost.

Jelka Breznik

Dostopnost