V okviru projekta Povabimo besedo, ki ga omogočata Društvo slovenskih pisateljev in Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, je Gimnazija Murska Sobota gostila znanega pevca in pesnika Vlada Kreslina. Gimnazijci so pripravili recital Kreslinov pesmi, Vlado Kreslin pa se je v sproščenem pogovoru z gimnazijko dotaknil svojega otroštva v Beltincih, vsebine svojih pesmi, prekmurske melanholije, ki je vedno vplivala na njegovo ustvarjanje, ob koncu pa je z dijakinjami zapel svoji uspešnici in k petju povabil tudi vse prisotne.

Srečanje je potekalo v torek, 8. novembra 2016, ob 11. uri v dvorani Gledališča Park v Murski Soboti. Na prireditev so bili preko šolskih knjižnic povabljeni tudi učenci iz enajstih pomurskih osnovnih šol. Prireditve so se udeležili učenci deklamatorskega krožka: Lea Pozderec, Marko Rengeo, Lara Mesarič, Julija Žižek, njihova mentorica Nada Forjan in knjižničarka Cvetka Rengeo.

Učenci so o prireditvi povedali:

Lea: Prireditev mi je bila zelo všeč. Vlado Kreslin je povedal, da ima lepe spomine na čas, ko je obiskoval gimnazijo v Murski Soboti, da se ne počuti slavno in da rad sodeluje s publiko. Povedal je tudi, da Prekmurci pojemo žalostne pesmi tudi, ko smo veseli.

Marko: Prireditev je bila zelo zanimiva, užival sem. Vlado Kreslin je zelo zanimiv, rad bi ga spoznal v živo.

Julija: Prireditev mi je bila zelo všeč. Izvedela sem veliko novega o Vladu Kreslinu, da je obiskoval gimnazijo v Murski Soboti, da je gospa iz ameriškega Teksasa napisala knjigo o njem in o Sloveniji, da so njegove pesmi prevedene v angleščino. Zanimivo mi je, da svoje pesmi piše po resničnih dogodkih. Vrhunec prireditve je bil, ko je zapel nekaj svojih pesmi.

Lara: Prireditev mi je bila zelo všeč zato, ker so nastopali tudi učenci gimnazije iz Murske Sobote. Najbolj mi je bilo všeč, ko je rekel, da se sploh ne počuti slavno in da smo Prekmurci melanholični. Povedal je tudi, da se rad vrača v domači kraj, v Beltince.

V šolo smo se vrnili obogateni s prekrasnimi mislimi Vlada Kreslina o ljubezni do Prekmurja in domačega narečja in s sporočilnostjo njegovih pesmi, ki jih bomo zdaj še bolje razumeli. Prireditev je odličen dokaz, kako besedo na učinkovit način predstaviti dijakom in učencem in je tudi odlična ideja, da se za kaj takega odločimo na OŠ Beltinci.

Nada Forjan, Cvetka Rengeo

Foto 2

Dostopnost