Skoči na glavno vsebino
(02) 541 31 00

Pametnejši od nas so rekli, da je zgodovina učiteljica življenja in zato se je potrebno spomniti prelomnih dogodkov v zgodovini človeštva. Leta 1914 se je začela 1. svetovna vojna, se končala leta 1918, zaznamovala človeštvo in tudi pokrajino ob Muri. Evropa na posebne načine obeležuje dogodke iz tistega časa.
Devetošolci folklorniki se lansko šolsko leto pridružili temu s postavitvijo V boj za domovino, vero in cesarja, s katero so prikazali odhod fantov in mož na fronto. V letošnjem šolskem letu poskušamo malo drugače. Učenka 9. razreda Maša Žižek je vnukinja g. Bojana Bohneca, ki je velik poznavalec in strokovnjak, predvsem pa ljubitelj na področju zbiranja in ohranjanja naše preteklosti. V njegovi zbirki je veliko materialnih virov iz časov 1. svetovne vojne. Nekatere je Maša prinesla k pouku in jih razložila, kaj so pomenili. Njej in g. Bohnecu se najlepše zahvaljujemo. Upam, da se bo v Beltincih čim prej našel prostor za razstavo njegove zbirke.
Devetošolci in osmošolci ter tisti učenci, ki so si zgodovino izbrali kot predmet, ki ga želijo še dodatno izpopolnjevati, pa si bodo ogledali razstavo v Pokrajinskem muzeju v Murski Soboti z naslovom Mi smo tü. Tako bodo nadgradili svoje znanje in mogoče v bodočnosti prispevali k temu, da se vojni dogodki ne bodo več ponovili.

Jelka Breznik

DSC_0628

Dostopnost