Skoči na glavno vsebino
(02) 541 31 00

 

Začenja se mesec februar, mesec, v katerem posebno pozornost namenjamo življenju in delu največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. 8. februarja praznujemo slovenski kulturni praznik, zato pogostokrat pravimo, da je mesec februar tudi mesec kulture.

Direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Igor Teršar je zapisal: »Naj se sliši v času vseobsegajoče krize še tako pretirano, si moramo priznati, da je kultura sol slovenskega naroda in gibalo naše biti. Kultura je osmislila naš majhen narod, mu dala in ohranila jezik, to osnovno prepoznavnost vsakega naroda in vsake državne tvorbe. Kulture nikoli ni preveč, premalo je je in ljudje se ne zavedamo, kako pomembna je za zdravo življenje in splošen obstoj naroda. France Prešeren je s svojo vitalno in genialno ustvarjalnostjo popeljal slovenski narod na pot upora in trdovratnega bojevanja za svoj prav, za človeški ponos. Ta velik človek je že takrat premogel vizijo, da sta osnovi za vsako narodno samobitnost ponos in bojevanje za pokončnost. Upor proti poniževanju. Upor proti hlapčevstvu. Upor proti krivici. Zato ga še danes nekateri napačno interpretirajo. Bil je pokončen gospod in lahko smo ponosni, da imamo zgodovino zaznamovano s takim velikanom.«

Naj bo delo Franceta Prešerna vzpodbuda tudi za nas. Udeležimo se kulturne prireditve, obiščimo gledališče ali muzej, preberimo knjigo, s katero že dolgo odlašamo ali bodimo preprosto prijazni s sočlovekom. Vse to je kultura.

Tudi šolska knjižnica v tem mesecu na široko odpira svoja vrata. Razstavili smo slikovno gradivo in literaturo o  življenju in delu Franceta Prešerna. Posebej zanimiva so dela, ki nam približujejo pesnikov lik:
– Ilka Vašte: Roman o Prešernu,
– Mimi Malenšek: Pesnikov nokturno,
– Ivan Sivec: Ribčev dohtar,
– Anton Slodnjak: Neiztrohnjeno srce,
– Janez Mušič: Zgodbe o Prešernu.

Prisrčno dobrodošli.

Cvetka Rengeo

Dostopnost