Skoči na glavno vsebino
(02) 541 31 00

Projekt Krokus oz. projekt Sajenje čebulic rumenega žafrana je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Trust Ireland). Združenje mladim in šolarjem, starim 11 let in več, podarja čebulice rumenih krokusov, da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev.

Projekt se začne izvajati jeseni, ko se zasadijo čebulice, ki na Irskem zacvetijo okrog Mednarodnega dneva spomina na holokavst – 27. januarja. Rumena barva žafrana nas spomni in opominja na rumene zvezde, ki so jih Judje morali nositi v času nacizma.

Spomladi nas bodo ti rumeni cvetovi spominjali na otroke, ki so bili umorjeni kot nedolžne žrtve v 2. svetovni vojni. Hkrati nas lepota spomladanskega cvetja opominja, da se še po tako težkih preizkušnjah lahko začne novo življenje.

OŠ Beltinci je v šolskem letu 2022/2023 k projektu pristopila prvič z učenci 9. razreda, ki obiskujejo izbirni predmet Raziskovanje domačega kraja in varstvo njegovega okolja.

mentorici Simona Vusič in Jelka Breznik

Dostopnost