Skoči na glavno vsebino
(02) 541 31 00

16. maja 2019, dan pred svetovnim dnevom celiakije, smo na Osnovni šoli Beltinci v okviru Tedna vseživljenjskega učenja (TVU) organizirali delavnico »Mala brezglutenska kuharija«.
Organizatorka TVU na OŠ Beltinci, dipl. vzgojiteljica Mojca Ropoša, je prepoznala potrebe današnjega časa, vse večji pojav te bolezni in vse večjo stisko tistih, ki se z boleznijo srečajo prvič in nenadoma. Tako se je rodila ideja in ta je obrodila sadove v imenovani delavnici.
Ob teoretičnih osnovah smo delo nadaljevali v praktičnih delavnicah.
Imeli smo priložnost degustirati pekovske izdelke Pekarne Vitapek gluten free, prve pekarne brez glutena v Sloveniji. Po lastnih receptih smo pekli in kuhali nekaj preprostih jedi brez glutena (palačinke z jabolčnim nadevom, krompirjeve njoke z drobtinami, skutne kruhke z zelišči in več vrst keksov).
Preizkušali smo različne vrste moke – Schaer Mix B in Mantlerjevo moko brez glutena (univerzalno moko, mešanico za kolače in biskvit, mešanico za kekse in mešanico za kruh).
Sproščeno vzdušje in zadovoljstvo udeleženk ob uspehih pripravljenega so najboljši dokaz, da je bilo delo dobro opravljeno in da so tovrstna druženja ter neformalna izobraževanja v delavnicah kljub množični ponudbi raznih dogodkov še vedno dobrodošla.
Ob tej priložnosti se zahvaljujem Pekarni Vitapek gluten free, ki je z veseljem priskočila na pomoč pri organizaciji delavnice in podarila okusne pekovske izdelke za degustacijo, Premi, d. o. o., za podarjene Schaer izdelke, posebej pa se zahvaljujemo glavnemu sponzorju, podjetju Mantler-Muehle iz Avstrije, ki je velikodušno podarilo več vrst moke brez glutena iz svojega asortimana, tako da smo za udeleženke lahko pripravili lep paket presenečenja.
Zahvaljujem se tudi ravnateljici OŠ Beltinci, ga. Matejki Horvat, ki ima posluh za tovrstne aktivnosti in jih podpira ter z veseljem sprejema in gosti »pod streho naše šole«.

Monika Žižek

Dostopnost