Skoči na glavno vsebino
(02) 541 31 00

Učenci so na tekmovanju iz znanja tehnologij osvojili nagrado, in sicer izvedbo tehničnega dneva na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Tako smo se dogovorili, da jih v petek, 26. 4. 2019, obiščemo.
Delavnice so se udeležili: Žiga Zver 7. razreda, Fedja Donša, Luka Makovec in Alja Prša iz 8. razreda, Rok Hozjan, Domen Tivadar in Gašper Šafarič iz 9. razreda. Predavateljici, dr. Urša Opara Krašovec in dr. Mateja Hočevar, sta nas seznanili s potekom delavnice.

Na kratko sta predstavili, s čim se ukvarjata v svojem raziskovalnem delu, seznanili s sestavo sončnih celic in navodili za izdelavo preproste sončne celice. Njune razlage so bile učencem razumljive in zelo poučne. Pripravili smo raztopino barvila na vodni ali alkoholni osnovi (cvetovi, listi, umetna barvila, sadje …), ki smo ga nalili v posodice, v katere smo omakali stekelca, na katerih je bila prozorna TiO2 plast in s tem pripravili aktivne elektrode. Pripravili smo nasprotno grafitno elektrodo. Določili smo prevodno stran TCO stekelca in jo porisali s svinčnikom (grafitom), za eno smo uporabili TCO stekelce z naneseno platino.

V naslednjem koraku smo kapnili na elektrodo kapljico elektrolita, elektrode sestavili in speli s ščipalkami. S pomočjo multimetra smo na soncu zmerili kratkostični tok in napetost ter vnesli v tabelo.

Izračunali smo moč sončne celice, izmerili površino in izračunali izkoristek sončne celice. Sledila je primerjava rezultatov za posamezna naravna barvila.

Med delom nas je obiskal tudi prodekan, na koncu pa smo se prijetno družili ob kosilu v restavraciji fakultete.

Naš dan je bil zelo zanimiv, poučen za učence in tudi zame.

Vožnja domov ter obisk McDonaldsa sta naredila čudovit, lep in nepozaben dan.

Mentorica: Stanka Rajnar

Dostopnost