Skoči na glavno vsebino
(02) 541 31 00

Zima je čas, ko moramo posebno skrb nameniti tudi pticam. Temperature naglo padajo, zato je težje, da si hrano najdejo same. O tem, kako jim pozimi lahko pomagamo mi, smo se pri podaljšanem bivanju pogovarjali tudi z učenci 4. razredov.

Skrbno smo se posvetili izdelavi ptičjih krmilnic, katere so učenci odnesli domov, da jih bodo obesili v bližjem gozdu ali na dvorišču.
Skupaj pa smo poiskali tudi nekaj nasvetov, s katerimi lahko majhnim kljunčkom pomagamo vsi:

»Za ptice pozimi poskrbimo z rednim hranjenjem na krmilnicah. Hraniti začnemo v času, ko nočne temperature padejo pod -5 stopinj C in ko okolico pokrije snežna odeja. Hranilo nasujemo na krmilnice, ki so primerno zavarovane pred možnimi plenilci, kot so domače mačke in pred padavinami (streha). Ptice krmimo s sončničnimi in konopljinimi semeni, prosom, različnimi plodovi grmovnic in dreves, kot so npr. šipek, robida, mokovec, dren, črni bezeg, hrast, oreh, leska. Vse te plodove lahko naberemo v naravi ali pa jih kupimo v trgovini. Kos, brinovka in taščica bodo npr. veseli rozin ali drugega sadja, prinesenega ali puščenega na drevesih ali na brajdah.«

Jasmina Štaus Žižek in
učenci oddelka podaljšanega bivanja, 7. skupina

Dostopnost