Zima je čas, ko posebno skrb namenjamo tudi pticam. Zavedamo se, kako zelo so pomembne pri razširjanju rastlin in pri ohranjanju pestrosti vrst na našem planetu. O tem, kako jim pozimi lahko pomagamo tudi sami, smo se pri podaljšanem bivanju pogovarjali z učenci 5. razredov.

S svojimi risbami smo že ob začetku šolskega leta sodelovali na vsakoletni razstavi ptic v Beltincih in se potem še posebej posvetili izdelavi ptičjih krmilnic iz odpadnega materiala, katere so učenci odnesli domov, da jih bodo obesili v bližjem gozdu ali na dvorišču.
Skupaj pa smo poiskali tudi nekaj nasvetov, kako lahko majhnim kljunčkom pomagamo vsi:
»Za ptice pozimi poskrbimo z rednim hranjenjem na krmilnicah. Hraniti začnemo v času, ko nočne temperature padejo pod -5 stopinj C in ko okolico pokrije snežna odeja. Hranilo nasujemo na krmilnice, ki so primerno zavarovane pred možnimi plenilci, kot so domače mačke in pred padavinami (streha). Ptice krmimo s sončničnimi in konopljinimi semeni, prosom, različnimi plodovi grmovnic in dreves, kot so npr. šipek, robida, mokovec, dren, črni bezeg, hrast, oreh, leska. Vse te plodove lahko naberemo v naravi ali pa jih kupimo v trgovini. Kos, brinovka in taščica bodo npr. veseli rozin ali drugega sadja, prinesenega ali puščenega na drevesih ali na brajdah.« (Povzeto po: http://www.zivalskenovice.si/skrb-za-ptice-pozimi).

Jasmina Štaus Žižek in učenci oddelka podaljšanega bivanja 5. razred

Dostopnost