Skoči na glavno vsebino
(02) 541 31 00

»Želim, da bi mladi dobili več besede in bi se njihova beseda bolj upoštevala.« S temi besedami je Marko Rengeo, učenec 9. razreda naše šole, kot predsednik 27. Nacionalnega otroškega parlamenta zaključil izjavo za medije po končanem zasedanju v Državnem zboru v Ljubljani. Letošnji otroški parlament je potekal na temo Otroci in načrtovanje prihodnosti 29. 5. 2017. V dopoldanskem delu so mladi v 4 delovnih skupinah razpravljali, razmišljali ter iskali rešitve na 4 podteme: Kdo sem in kakšen človek želim postati, Prihodnost, Vrednote in Okolje. V plenarnem delu so se jim pridružili še pomembni gostje, med njimi predsednik Državnega zbora, dr. Milan Brglez, predsednik vlade, dr. Miro Cerar, ministrica za šolstvo, dr. Maja Makovec Brenčič, Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic, in še nekateri predstavniki slovenskega političnega vrha.

Mladi parlamentarci so jim predstavili svoje poglede na obravnavane teme, svoja razmišljanja in ugotovitve ter jim zastavili zelo konkretna vprašanja o tem, kako vpliva politika na življenja ljudi, zlasti pa na prihodnost mladih.

Marko je zelo suvereno, odgovorno in sproščeno vodil zasedanje. S svojo iskrenostjo in mladostno srčnostjo si je pridobil veliko naklonjenost vseh, osvojil simpatije svojih sovrstnikov in navezal številne prijateljske vezi z mladimi iz cele Slovenije. Prijetna pozitivna izkušnja torej, ki ga bo najbrž spremljala vse življenje. Markova vloga se s tem ni končala, saj ga v naslednjem šolskem letu čakajo nove obveznosti, saj bo moral biti prisoten na aktivnostih, ki bodo potekale v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije in pa seveda otvoritev 28. Nacionalnega otroškega parlamenta v letu 2018. Mladi delegati so izbrali temo Šolstvo in šolski sistem.
Ponosni smo na našega učenca, Marku iskreno čestitamo in kdo ve – sam je dejal, da je stol, na katerem je sedel, zelo udoben – morda bo na tem stolu še kdaj sedel.

Nada Forjan

Dostopnost