Skoči na glavno vsebino
(02) 541 31 00

Po vsem svetu, tudi v Sloveniji, se v aprilu vrstijo različne prireditve. Namen teh prireditev je spodbujanje branja, še zlasti pri mladih, da odkrijejo užitek ob branju in začutijo spoštovanje do vseh, ki so prispevali k socialnemu in kulturnemu napredku človeštva.

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je 2. april, rojstni dan danskega pravljičarja Hansa C. Andersena, proglasila za mednarodni dan knjig za otroke, da bi na praznični način opozorila, kako zelo pomembno je branje za otrokov razvoj, in še posebej branje kakovostne mladinske literature. Za to so se odločili na mednarodnem kongresu IBBY v Ljubljani leta 1967. Od tedaj – torej že 48 let – vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico, ki jo prevedemo vse sekcije (letos jih je 77) in ob tem tudi vsaka država pripravi različne bralnospodbujevalne aktivnosti, prireditve.

Letos je poslanico in plakat pripravila Brazilska sekcija IBBY; z naslovom Nekoč je … pripoveduje o tem, kako je deklica Luiza obiskala knjižnico, se včlanila in si izposodila le eno knjigo, toda domov ni prišla sama, spremljalo jo je mnogo knjižnih junakov. (Vir: http://goo.gl/xmpV2Z, 1.4.2016).

Odlomek lahko preberete na povezavi: http://www.ibby.si/index.php/int-ibby/ibby-2-april/252-neko-je-
Tudi na naši šoli se bomo pridružili promoviranju knjige, branja in bralne kulture, in sicer od 4. do 26. 4. 2016.

Dejavnosti:
• radijska ura o pomenu branja v ponedeljek, 4. 4. 2016,
• pravljične ure za učence razredne stopnje,
• Shakespeare in drugi literati – predstavitve učencev 9. razreda,
• (vsaj) 5 minut vsak dan za glasno ali/in tiho branje (učenec ali/in učitelj izbere najljubši odlomek, pesem, članek iz časopisa …),
• likovno ustvarjanje na temo knjig, knjižnice in branja,
• zaključek bralnega projekta Naša mala knjižnica in podelitev priznanj.

Ker je dobro, da stremimo k vsakršnemu napredku, tudi digitalnemu, naše dejavnosti lahko  spremljate na blogu: knjiznica.osbeltinci.si/.

Želim si, da bi bila naša knjižnica vedno prostor srečevanja, znanja in kulture, zato prijazno vabljeni! Veselim se vašega obiska!

Cvetka Rengeo, šolska knjižničarka

Dostopnost