Skoči na glavno vsebino
(02) 541 31 00

 

V torek, 2. 4. 2013, smo se učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije – TISK odpravili na strokovno ekskurzijo. Ob 8.20 zjutraj smo se s šolske avtobusne postaje odpeljali proti časopisni hiši Večer v Mariboru. Ko nas je avtobus odložil v centru mesta, smo se odpravili do našega cilja, kjer nas je že pričakovala urednica gospodarske rubrike pri Večeru Sonja Ploj.
Prijazno nas je pozdravila in nas po stopnišču odvedla do sejne sobe, kjer nam je pripovedovala, kako poteka delo v časopisni hiši. Omenila nam je, da je časopis trenutno v veliki krizi, kajti vse bolj se uporablja internetni dostop do informacij. Razložila nam je, da pri časopisu ni delovnika, kajti časopis se ustvarja sproti in nikoli se ne ve, kdaj lahko pridejo nove informacije in bo slučajno kaj potrebno spremeniti.
Pozdravila nas je tudi Katja Šeruga, glavna urednica časopisa Večer. Povedala je, kako poteka delovni dan in da se z uredniki dvakrat dnevno zberejo na posvetu, kako bo izgledala nova številka časopisa in katere informacije so zanimive za bralce. Vsak urednik ima svojo rubriko in eno samo rubriko ustvarja  veliko število zaposlenih. Za dober časopis rabimo novinarje, fotografe, lektorje, prevajalce, pomočnike urednikov in seveda tudi grafične oblikovalce. Na koncu glavna urednica vse pregleda, določi, kaj bo na prvi strani in oceni rubrike. Glavna urednica nam je povedala, da naj se učimo, kajti nihče na svetu nam ne more vzeti našega znanja. Če pa nas slučajno zanima delo novinarjev, pa ni važno, kakšno izobrazbo imaš, kajti o katerem delu veliko veš, o tistem lahko pišeš.
Časopis Večer nastaja  skozi cel dan. Lahko se zgodi, da še zadnje napake popravljajo ob 21.00. V tiskarno Leykam v Hočah morajo v elektronski obliki časopis za naslednji dan oddati najpozneje do 22.00. Ko se časopis natisne, ga kurirji začnejo razvažati do pošt, ki ga potem odpeljejo na različne relacije v Sloveniji.
Ob koncu predavanja v sejni sobi smo dobili darilne vrečke z napisom Večer, katere so vsebovale 2 reviji, kemični svinčnik ter beležko. Sprehodili smo se tudi po hiši. Najprej smo si ogledali uredniško sobo, kjer je imel vsak urednik dva monitorja in svojo pisalno mizo. Tam smo si ogledali, kako delajo rubrike in kako jih pišejo. Prišel nas je pozdravit tudi njihov profesionalni fotograf g. Andrej Petelinšek. Pokazali so nam tudi pisarno, kjer grafični oblikovalci slikovno in barvno urejajo časopis.
Časopisna hiša Večer je pokazala veliko gostoljubnosti, saj smo ob koncu dobili celo tudi sladoled v bližnji slaščičarni.
Obisk časopisne hiše Večer mi je bil zelo všeč. Spoznali smo, kako nastaja drugi največji časopis v Sloveniji, kako poteka delo in kako zahtevno je. Definitivno pa se je komu izmed nas utrnila tudi želja za poklic novinarja.

Maja Graj, 9. a
Mentorica: Polonca Kolbl

 

Dostopnost