Skoči na glavno vsebino
(02) 541 31 00

 

V četrtek, 22. 11. 2012, in v petek, 23. 11. 2012, se je 18 evidentiranih nadarjenih učencev 9. razreda v hotelu Vivat v Moravskih Toplicah udeležila tečaja hitrega branja, ki ga je vodil mag. Darko Hederih, diplomirani psiholog, svetovalni delavec na osnovni šoli, avtor mnogih strokovnih člankov in sodelavec kviza Male sive celice.

Učenci so spoznali glavne ovire na poti do hitrejšega branja in z vajami izboljšali hitrost branja. Vaje so bile vezane na odpravljanje ostankov glasnega branja, premikanje ustnic, odpravljanje regresivnih gibov oči, zelo zanimive pa so bile predvsem vaje za širjenje bralnega polja. Spoznali so tudi principe delnega branja – metode navpičnega in diagonalnega branja.

Z različnimi besedili so učenci kontrolirali napredek, pri tem pa sledili cilju, da bi si za nekaj odstotkov izboljšali hitrost branja, pri tem pa ohranili razumevanje prebranega na istem nivoju. Predavatelj je spremljal individualni napredek vsakega učenca in ga podkrepil s strokovnim usmerjanjem.

Nina Čontala iz 9. c je o tečaju hitrega branja zapisala: »Z unikatnimi metodami za hitrejše, a hkrati učinkovitejše branje smo izpilili svojo hitrost branja in se zraven tega naučili še veliko o reagiranju oči med branjem. Vsi učenci menimo, da sta bila ta dneva poučna, posebna in edinstvena.«

Besedilo in foto: Cvetka Rengeo, OŠ Beltinci

Tečaj hitrega branja

 

Dostopnost